Kwasoodporność to jedna z właściwości materiałowych polegająca na odporności danego tworzywa na działanie kwasów. Konieczna jest ze względów technicznych w wielu dziedzinach i branżach przemysłu.

Nie każdy kwas reaguje z każdym materiałem. Na przykład większość kwasów można przechowywać w odpowiednio uszczelnionych i przygotowanych naczyniach wykonanych ze szkła, ale nie wszystkie. Wyjątkiem jest kwas fluorowodorowy, którego w szklanych pojemnikach lepiej nie przechowywać. Kwasoodpornością wykazuje się także polietylen.

Mocne kwasy z reguły bardzo szybko niszczą metale nieszlachetne, ale istnieją wyjątki – chociażby aluminium jest odporne na kwas azotowy, a miedź, która jest metalem półszlachetnym, nie ulega działaniu kwasu solnego i zimnego kwasu siarkowego. W przeciwieństwie do aluminium miedź reaguje z kwasem azotowym. Podobne właściwości wykazują chociażby srebro i rtęć.

Jeśli chodzi o złoto, nie reaguje ono z żadnym z powyższych kwasów, za to nie wykazuje odporności na mieszaninę kwasu solnego z kwasem azotowym – ta mieszanina to tak zwana woda królewska (aqua regia), czyli mieszanina stężonego kwasu solnego i stężonego kwasu azotowego (V) w stosunku 3:1.

Kilka słów o stali kwasoodpornej

Jednym z materiałów o właściwościach kwasoodpornych jest tak zwana kwas kwasoodporna. Kwasoodporność stali definiuje się jako odporność na działanie kwasów o mocy mniejszej niż kwas siarkowy. Taką właściwość uzyskuje się poprzez wykorzystanie stopów o wysokiej zawartości przede wszystkim chromu i niklu, ale także manganu, miedzi, molibdenu i tytanu.

O zbiornikach odpornych na działanie kwasów można przeczytać w jednym z naszych wcześniejszych artykułów: Zbiorniki kwasoodporne. Zapraszamy!